Παγκόσμια κληρονομιά

Στην ινδική πόλη Άγκρα βρίσκεται το φημισμένο μαυσωλείο Τατζ Μαχάλ, ένα αριστούργημα της μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. 

Στη σημερινή πολιτεία του Γιουκατάν στο Μεξικό βρίσκεται η αρχαία πόλη Τσιτσέν Ιτζά (Chichén Itzá), τελετουργικό κέντρο του πολιτισμού των Μάγια και εμπορική και οικονομική δύναμη της περιοχής στο απόγειό της.

Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στην Ερυθρά και τη Νεκρά Θάλασσα και υπήρξε σημαντικότατο σταυροδρόμι μεταξύ της Αραβίας, της Αιγύπτου και της Συροπαλαιστίνης. Κτισμένη και λαξευμένη στους βράχους, περιτριγυρίζεται από βουνά γεμάτα μονοπάτια και φαράγγια. Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους του πλανήτη, όπου οι αρχαίες ανατολίτικες παραδόσεις αναμειγνύονται με την ελληνιστική αρχιτεκτονική.

Στην οροσειρά των Άνδεων, στο χαμηλό άκρο της κοιλάδας του Ουρουμπάμπα ή Ιερής Κοιλάδας των Ίνκα, στο Περού, βρίσκεται μία από τις πιο διάσημες αρχαιολογικές θέσεις της Νότιας Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας, της πρωτεύουσας του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, βρίσκονται μερικά από τα πιο λαμπρά ταφικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας που σώζεται μέχρι σήμερα, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.