Μνημεία Χριστιανοσύνης

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιον Όρος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο, σε μια τοποθεσία που αποτελεί φυσικό, αλλά και πολιτιστικό αγαθό.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεγίστης Λαύρας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της αθωνικής Χερσονήσου. Είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται πρώτη στην ιεραρχική τάξη των αγιορείτικων μονών και πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση.

Σε περίοπτη θέση στη Χώρα του νησιού βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας της Τήνου, το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους και δημοφιλής προορισμός Χριστιανών προσκυνητών.

Στη βορειοδυτική πλαγιά του Ψηλορείτη βρίσκεται η Μονή του Αρκαδίου, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κρητικής Αναγέννησης, αλλά και λόγω της έντονης συμμετοχής της στους απελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών, με αποκορύφωμα την πολιορκία και την αυτοθυσία των κλεισμένων σε αυτή υπερασπιστών το 1866.

Ο Ναός της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου είναι μεσαιωνικός χριστιανικός ναός της Αθήνας, τα ανάγλυφα του οποίου δημιουργούν ένα μοναδικό για βυζαντινή εκκλησία διακοσμητικό αποτέλεσμα.

Κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, ένα από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελλαδικό χώρο.

Στη δυτική πλευρά του Υμηττού, σε έναν χώρο ιερό από την αρχαιότητα όπου λατρευόταν η Αφροδίτη και με άφθονες πηγές καθαρού νερού, βρίσκεται η Μονή Καισαριανής, γνωστή από τα ιστορικά κείμενα και ως Κυριανή ή Σάνκτα Συργιανή.

Στη δυτική πλαγιά του Όρους Ελικών, κάτω από την ακρόπολη του αρχαίου Στείριου, βρίσκεται η Μονή του Οσίου Λουκά, το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα.

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης, βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου.

Show 1 page of 2