Μνημεία Αρχαιότητας

Κόρινθος: Ναός του Απόλλωνα

Στην αρχαία πόλη της Κορίνθου, θαλασσοκράτειρας και κέντρο εμπορίου και τεχνών για το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιότητας, τελειοποιήθηκε η μετάβαση από το ξύλινο στο ολόλιθο μνημειώδες οικοδόμημα, καθώς και δημιουργήθηκε η μνημειακή στέγαση, η κεράμωση «κορινθιακού» τύπου, που συναντάται στην πλειοψηφία των ελληνικών ναών.

Στο σημείο, που είναι σήμερα ορατοί επτά δωρικοί κίονες με βαριές αναλογίες, ίχνη πρωιμότερων κτισμάτων έχουν σβηστεί από καταστροφές και επικτίσεις. Παρόλα αυτά, έχουν βρεθεί απομεινάρια προ-κορινθιακής στέγης, με μία ή δύο κεκλιμένες πλευρές, παρόμοια με αυτήν από την Ισθμία, μαρτυρώντας έτσι την ύπαρξη ναού των αρχών του 7ου αι. π.Χ.

Γύρω στο 540 π.Χ. κτίστηκε ένας όψιμος αρχαϊκός ναός, αφιερωμένος στον Απόλλωνα, πάνω από την αγορά της Κορίνθου. Σε αυτό το κτίριο αντανακλάται με τρόπο μεγαλειώδη η πρώιμη εκείνη μετάβαση από το ξύλο στην πέτρα, με σημαντικές καινοτομίες.

Το επίπεδο του ναού υψώνεται αισθητά πάνω από το βραχώδες έδαφος του λόφου με τέσσερις ψηλούς αναβαθμούς, ξεφεύγοντας από τις χαμηλές μορφές των πρώιμων αρχαϊκών κτισμάτων με έναν ή δύο αναβαθμούς. Ο σηκός του έχει από δύο κίονες στις παραστάδες, διαμορφώνοντας συμμετρία προνάου και οπισθοδόμου. Το εσωτερικό του διαιρείται σε δύο τμήματα: τον κυρίως σηκό, με άνοιγμα στα ανατολικά, στον οποίο πιθανώς υπήρχαν δύο σειρές με τέσσερις εσωτερικούς κίονες σε δύο επίπεδα, όπως στον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, και σε έναν τετράγωνο χώρο με άνοιγμα στα δυτικά και 2x2 εσωτερικούς κίονες. Αυτός ο οπισθόδομος μπορεί να χρησιμοποιούταν είτε σαν δεύτερος σηκός για μια θεότητα συγγενική του Απόλλωνα, είτε σαν θησαυρός για αναθήματα. Στοιχεία της κάτοψής του θα χρησιμοποιηθούν σε πολύ πιο εξελιγμένη μορφή στον Παρθενώνα. Άλλο ένα στοιχείο, που προαναγγέλλει την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα είναι η καμπύλωση, εδώ πολύ ελαφριά (2 εκ.) στον στυλοβάτη της δυτικής και νότιας πλευράς.

Η περίσταση αποτελείται από 6x15 κίονες, με διαστάσεις 21,49x53,82 μ. (2:5) και ακολουθεί τα αρχαϊκά πρότυπα, με ογκώδεις, μονολιθικούς κορμούς, ύψους άνω των 6 μ. Τα κιονόκρανα είναι φαρδιά και φέρουν άνετα το φορτίο του επιστυλίου.

Μετά τη λεηλασία της Κορίνθου από τον Ρωμαίο στρατηγό Μόμμιο το 146 π.Χ. ο ναός κάηκε, ενώ με την επανίδρυση της πόλης από τον Αύγουστο επιδιορθώθηκε πρόχειρα.

Αρχαιολογικός Χώρος Κορίνθου:  Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου, γύρω από τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα. Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και ποικίλα άλλα μνημεία. Οι έρευνες επεκτάθηκαν ως το φρούριο του Ακροκορίνθου στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, σε προϊστορικούς οικισμούς στην κορινθιακή πεδιάδα στον βορρά όπως ο λόφος του προϊστορικού οικισμού του Κοράκου, ο άγιος Γεράσιμος, η Γωνιά και η Γύριζα. Στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου ήλθε στο φως το Θέατρο, το ρωμαϊκό Ωδείο, το ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας (Ασκληπιείο), νεκροταφεία, κεραμικά εργαστήρια (Κεραμεικός), τείχη, καθώς και ποικίλα άλλα κτίσματα όπως η Φράγκικη Συνοικία και σημαντικός αριθμός ενετικών και οθωμανικών μνημείων.

Διοικητικές Πληροφορίες:

Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Αρχαία Κόρινθος, Τ.Κ. 20007, Αρχαία Κόρινθος, Κορινθία (Νομός Κορινθίας)

Τηλέφωνο: +30 27410 31207

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Εισιτήρια: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4

Ισχύουν για Μουσείο και Αρχαιολογικό Χώρο.

Ώρες Λειτουργίας:

Χειμερινό: Από 18 Δεκεμβρίου έως 31 Μαρτίου: 8:30-15:30, ανοικτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός από την Τρίτη.

Θερινό: Έως 31 Αυγούστου: 8:00-20:00 Ανοικτά όλες τις μέρες της εβδομάδας.

1 έως 15 Σεπτεμβρίου: 8:00-19:30

16 έως 30 Σεπτεμβρίου: 8:00-19:00

1 έως 15 Οκτωβρίου: 8:00-18:30

16 έως 31 Οκτωβρίου: 8:00-18:00

Άφιξη: Η αρχαία Κόρινθος βρίσκεται 87 χλμ. από την Αθήνα και απέχει 1 ώρα και 12 λεπτά με αυτοκίνητο μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8. Από τη σύγχρονη Κόρινθο απέχει 7 χλμ. και η διαδρομή διαρκεί 14 λεπτά μέσω της Επαρχιακής Οδού Παλαιάς Κορίνθου-Κρηνών.

Μέσω ΚΤΕΛ, με στάση στην Κόρινθο, το εισιτήριο ανέρχεται στα 7-12€.

Πηγές:

Gruben, G. 2015. Ιερά και Ναοί των Αρχαίων Ελλήνων. Μετάφραση από Δ. Ακτσελή. Αθήνα: Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα.

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2388