Μνημεία Αρχαιότητας

Πάτρα: Αρχαίο Ωδείο

Το Αρχαίο ή Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα των Ρωμαϊκών χρόνων, που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις.

Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλαιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (δηλαδή πριν το 161 μ.Χ.) και βρισκόταν σε συνέχεια της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης. Επίσης, τονίζει ότι ήταν στολισμένο λαμπρά, αλλά όχι όπως το Ηρώδειο, του οποίου είναι και μικρότερο σε διαστάσεις. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα. Σήμερα οι κλίμακές του είναι επενδυμένες με μάρμαρο. Το κοίλο έχει τέσσερις κερκίδες εδωλίων κάτω του διαζώματος και επτά άνω. Ο έξω ψηλός τοίχος της σκηνής έχει πέντε εισόδους προς την σκηνή και τα παρασκήνια. Το προσκήνιο είναι προσιτό από δύο κτιστές σκάλες, μία δεξιά και μία αριστερά. Η ορχήστρα είναι πλακόστρωτη και χωρίζεται με ημικυκλικό θωράκιο από το κοίλο.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σωζόταν τμήματα του στον περίβολο σπιτιών. Το 1889 αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού, που κατασκευαζόταν τότε. Κατά τις εργασίες αυτές αποκαλύφθηκε το Ωδείο και καθαρίστηκε.

Από το 1959 έως το 1963, με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του. Για αυτό του το έργο, μάλιστα, ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων.

Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις, με χωρητικότητα περίπου 2600 θεατών.

Διοικητικές Πληροφορίες:

Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Πάτρα, Άνω Πόλη (Νομός Αχαΐας)

Τηλέφωνο: +30 2610 276207

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες Λειτουργίας:

Χειμερινό: Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή; 08.30-15.30

Θερινό: Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή; 08.30-16.00

Τρίτη: κλειστό

Άφιξη: Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της Άνω πόλης, στα δυτικά του Κάστρου, δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Πηγές:

Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Πάτρα, Αχαϊκές Εκδόσεις, 1998-1999, τόμοι Α'-Β'

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=1835