Μνημεία Αρχαιότητας

Περίπου 6 χλμ. νότια του Κιάτου, κοντά στο χωριό Βασιλικό, βρίσκονται τα ερείπια της πόλης της Σικυώνας, η οποία έπαιζε σημαντικότατο ρόλο κατά την αρχαιότητα στην Κορινθία και υπήρξε γενέτειρα πολλών σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Η αρχαία πόλη Ήλις ήταν κτισμένη στην αριστερή όχθη του Πηνειού. Υπήρξε η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα της ομώνυμης πόλης-κράτους και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Στη βόρεια πλευρά της της πεδιάδας της Κωπαΐδας είναι κτισμένη η κωμόπολη του Ορχομενού που κρύβει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και έχει να επιδείξει σημαντικότατα μνημεία.

Στον βορειονατολικό μυχό του λεκανοπεδίου της Κωπαΐδας εξέχει από την επίπεδη πεδιάδα ένα χαμηλό βραχώδες ύψωμα, που λόγω της θέσης και της διαμόρφωσής του αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα οχυρό των πληθυσμών που ήταν εγκατεστημένοι στη περίμετρο της λεκάνης.

Κοντά στο χωριό Πετράλωνα της Χαλκιδικής, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κατσίκα, βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο ή αλλιώς «Κόκκινων Πετρών», το οποίο παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους καθώς και της παρουσίας του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Κνωσός υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, ο οποίος γεννήθηκε στην Κρήτη στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ., αναπτύχθηκε στο νησί μέχρι τα τέλη περίπου της 2ης χιλιετίας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μύθων του μεταγενέστερου ελληνικού πολιτισμού.

Στην περιοχή του Ιλισού, ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον ομώνυμο ποταμό, βρίσκονται τα ερείπια ενός από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου, αφιερωμένος στον Ολύμπιο Δία.

Στον σημερινό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αθήνας βρίσκεται ίσως ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου με τη μορφή ενός οκταγωνικού πύργου ύψους 14 μ. από πεντελικό μάρμαρο. Στο ανώτερο μέρος φέρει ανάγλυφες παραστάσεις των ανέμων, δίνοντας και τη σημερινή ονομασία «Αέρηδες» στην περιοχή.

Η μνημειώδης Πύλη του Αδριανού κάλυπτε έναν αρχαίο δρόμο από το κέντρο της Αθήνας, προς ένα συγκρότημα κτιρίων στην ανατολική πλευρά της πόλης, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ο Ναός του Ολυμπίου Διός.

Show 1 page of 7