Δημοφιλείς προορισμοί

Ρόδος: Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Στη βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου, βρίσκεται το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μνημείο της περιόδου των Ιπποτών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για κτίσμα του 14ου αιώνα στη θέση παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης του 7ου αιώνα, που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά, όπως η Κάλυμνος και το Καστελόριζο, από το 1309 έως το 1522. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, στη θέση του βρισκόταν ο ναός του θεού Ήλιου, που είχε εκτεταμένη λατρεία στο νησί κατά την αρχαιότητα. Το παλάτι, εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Μετά το 1522, έπειτα από πολιορκία, οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί και χρησιμοποίησαν το παλάτι ως φρούριο, κέντρο διοίκησης και φυλακή. Το 1856 ένας κεραυνός χτύπησε τα πυρομαχικά, που φυλάσσονταν στα υπόγειά του, και από την έκρηξη καταστράφηκε ένα μέρος του.

Όταν το 1912 η Ρόδος περιήλθε στο Βασίλειο της Ιταλίας, οι Ιταλοί επιδιόρθωσαν το κομμάτι που είχε καταστραφεί, μεταξύ των ετών 1937 - 1940 υπό την εποπτεία του Ιταλού διοικητή της Δωδεκανήσου Ντε Βέκκι, καθιστώντας το έδρα του εκάστοτε Ιταλού διοικητή του νησιού αλλά και καλοκαιρινή κατοικία του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Γ΄ και αργότερα του Μπενίτο Μουσολίνι. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής αναστήλωσης το κτίριο έλαβε τη σημερινή του διαρρύθμιση. Στις αίθουσες του ορόφου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ψηφιδωτά δάπεδα που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς, κυρίως από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτίρια της Κω, με σκοπό να διακοσμήσουν το Παλάτι. Εκτός από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, υπάρχουν επίσης κίονες και κιονόκρανα, μεσαιωνικά έπιπλα, καθρέπτες, πίνακες, κηροστάτες και άλλα αντικείμενα που συμπληρώνουν τον διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος.

Μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1948, ο πρώτος όροφος του παλατιού μετατράπηκε από τις ελληνικές αρχές σε μουσείο το οποίο περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα ενώ γενικά το όλο κτίσμα αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Σε τμήμα του ισογείου του Παλατιού, σε διαδοχικές αίθουσες, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση της 4ης ΕΒΑ με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)». Σε αυτήν περιλαμβάνονται διάφορα ευρήματα των ανασκαφών που διεξήχθησαν στη Μεσαιωνική Πόλη (κεραμικά, γλυπτά, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας κτλ.).

Αποτελεί τμήμα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, η οποία από το 1988 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Διοικητικές Πληροφορίες:

Υπηρεσιακή Μονάδα: 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, Τ.Κ. 85100, Ρόδος (Νομός Δωδεκανήσου)

Τηλέφωνο: +30 22410 25500

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Εισιτήρια: Ολόκληρο: 6€, Μειωμένο: 3€

Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: 10€, Μειωμένο: 5€. Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Κοσμητική Συλλογή Ρόδου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Συλλογή Ναού Παναγίας του Κάστρου.

Ώρες Λειτουργίας:

Χειμερινό: Τρίτη-Κυριακή: 08.00-15.00

Θερινό: Καθημερινά: 12.30-19.00

Άφιξη στη Ρόδο: Υπάρχει σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια και εισιτήρια που ξεκινούν από 52€ για απλή μετάβαση. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού είναι 13 ώρες με ενδιάμεσες στάσεις. Επιπλέον, ο αερολιμένας Ρόδου συνδέεται με το Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας. Η πτήση διαρκεί 1 ώρα και κοστίζει από 35€ έως 170€ περίπου. Λεωφορειακές γραμμές συνδέουν το αεροδρόμιο με την πόλη της Ρόδου, με διαδρομή διάρκειας 35 λεπτών.

Πηγές:

Κόλλιας Η. Οι ιππότες της Ρόδου. Το παλάτι και η πόλη, Αθήνα 1992.

Κόλλιας Η. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Αθήνα 1994.