Δημοφιλείς προορισμοί

Χαλκίδα: Κάστρο Καράμπαμπα

Στον λόφο Φούρκα, στη βοιωτική ακτή της Χαλκίδας, βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα, που μαζί με το κατεδαφισμένο από το 1885 κάστρο της απέναντι ακτής ήλεγχαν τα στενά του Ευρίπου και την πόλη, καθιστώντας την απόρθητη.

Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Το φρούριο, που σώζεται σήμερα, οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο τουρκική. Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688 και οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν στο ελληνικό κράτος.

Η μορφή του προσεγγίζει κυρίως βενετικά πρότυπα, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο στον άξονα Ανατολής-Δύσης, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο. Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρα και μέγιστο μήκος 54 μέτρα.

Το νότιο τμήμα του τοίχου διατηρείται σε κακή κατάσταση. Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχιστεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτίρια στρατιωτικού χαρακτήρα. Στην είσοδο του κάστρου βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα.

Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.

Το κάστρο έχει αποκατασταθεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό χάρη στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1985-2000, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, οπού εκτίθενται γλυπτά από την περιοχή της Χαλκίδας.

Διοικητικές Πληροφορίες

Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Χαλκίδα (Νομός Εύβοιας)

Τηλέφωνο: +30 22210 22402, 94090, 94080

Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή: 8:30-16:00

Άφιξη: Με Ι.Χ. η διαδρομή από Αθήνα απέχει 82 χλμ. και διαρκεί 1 ώρα περίπου. Δρομολόγια εκτελούν οι συρμοί του ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ Εύβοιας καθημερινά ανά μία ώρα, με διάρκεια ταξιδιού 1:20-1:30 ώρα, και κανονικές τιμές εισιτηρίων μιας διαδρομής 5-10€ αντίστοιχα.

Πηγές:

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=1630