Δημοφιλείς προορισμοί

Στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο βρίσκεται η μικρή ιστορική πόλη της Μονεμβασιάς, γνωστή για το φρούριο και για το προσωνύμιό της ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», λόγω της ομοιότητάς της, σε σμίκρυνση, με τον Βράχο του Γιβραλτάρ.

Στα νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου βρίσκεται το κάστρο της Μεθώνης που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελλαδικού χώρου.

Στη βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου, βρίσκεται το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μνημείο της περιόδου των Ιπποτών στην Ελλάδα.

Στην είσοδο του ενετικού λιμανιού του Ηρακλείου δεσπόζει το θαλάσσιο φρούριο που προστάτευε την πόλη και είναι γνωστό ως Κούλες.

Μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου βρίσκεται η μικρή νησίδα, γνωστή ως Μπούρτζι, οχυρωμένη πλήρως από ένα παλιό ενετικό κάστρο, στο οποίο οφείλει και το όνομά του.

Στο νότιο άκρο της Εύβοιας, στον μυχό του ομώνυμου όρμου, βρίσκεται η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη της Καρύστου, με μακρά ιστορική και πολιτιστική διαδρομή και στην οποία βρίσκονται θαυμάσια δείγματα της μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.  

Το Τζαμί Τζισταράκη είναι οθωμανικό κτίσμα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1759 στην πλατεία Μοναστηρακίου, και έχει συνδέσει το όνομά του με μια επιδημία πανώλης, που έπληξε την πόλη. Σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Στον λόφο Φούρκα, στη βοιωτική ακτή της Χαλκίδας, βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα, που μαζί με το κατεδαφισμένο από το 1885 κάστρο της απέναντι ακτής ήλεγχαν τα στενά του Ευρίπου και την πόλη, καθιστώντας την απόρθητη.

Ο Λευκός Πύργος, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα υψώνεται μοναχικός στην παραλία της πόλης, στο παρελθόν αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσής της.

Show 1 page of 2