Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη που κατοικείται αδιάκοπα εδώ και σχεδόν 4000 χρόνια, ενώ αρχαιολογικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η ευρύτερη περιοχή της ίσως είχε ίχνη κατοίκησης ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο.

Με αυτήν την ονομασία είναι γνωστό συμβατικά το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Πύλου, προσφέροντας ανεκτίμητα στοιχεία για τον πολιτισμό της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου.

Στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο βρίσκεται η μικρή ιστορική πόλη της Μονεμβασιάς, γνωστή για το φρούριο και για το προσωνύμιό της ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», λόγω της ομοιότητάς της, σε σμίκρυνση, με τον Βράχο του Γιβραλτάρ.

Περίπου 6 χλμ. νότια του Κιάτου, κοντά στο χωριό Βασιλικό, βρίσκονται τα ερείπια της πόλης της Σικυώνας, η οποία έπαιζε σημαντικότατο ρόλο κατά την αρχαιότητα στην Κορινθία και υπήρξε γενέτειρα πολλών σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιον Όρος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο, σε μια τοποθεσία που αποτελεί φυσικό, αλλά και πολιτιστικό αγαθό.

Η αρχαία πόλη Ήλις ήταν κτισμένη στην αριστερή όχθη του Πηνειού. Υπήρξε η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα της ομώνυμης πόλης-κράτους και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Στα νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου βρίσκεται το κάστρο της Μεθώνης που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελλαδικού χώρου.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεγίστης Λαύρας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της αθωνικής Χερσονήσου. Είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται πρώτη στην ιεραρχική τάξη των αγιορείτικων μονών και πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση.

Στη βόρεια πλευρά της της πεδιάδας της Κωπαΐδας είναι κτισμένη η κωμόπολη του Ορχομενού που κρύβει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και έχει να επιδείξει σημαντικότατα μνημεία.

Show 1 page of 11